Een beetje geschiedenis

De plek Rocamadour is altijd bewoont geweest, zelfs in de prehistorie. In de grot de Merveille in Rocamadour (l'Hospitalet) zijn schitterende wandschilderingen te zien.

Een flinke stap, en we zijn in 1105. Hier zien we een klein chapelletje in een inham van de rotsen. Wat later, in 1112, installeert de abt van Tulle zich op die plek; Rocamadour.

Het eerste wonder geschiedt in 1148, Rocamadour verandert snel in een bedevaartsoord. Een bedevaartsoord bekend vanwege zijn wonderen en de invloed op de bedevaartgangers van hun bedevaart. Rocamadour trekt al snel vele bedevaartgangers.

In 1166 wilde een inwoner begraven worden bij de ingang van de chapelle, dit was in die tijd heel gewoon. Tijdens het graven van het graf, stuitte ze op een ander lichaam. Een geheel gaaf lichaam, zonder een spoortje van vertering. Een wonder! Dit kon alleen maar het lichaam zijn van een heilige; het lichaam van Amadour, Saint Amadour.

Amadour was een christelijke kluizenaar die aan de voet van een rots woonde; de rots van Amadour, Rocamadour. Hij had een beeldje, gemaakt door Zachée, het beroemde zwarte beeldje van de maagd Maria die zoveel wonderen heeft verricht.

De wonderen

Dankzij de Zwarte Maagd in de Chapelle Notre Dame zijn er zowel in het verleden als in het heden wonderen verricht.

In de twaalfde eeuw heeft een monnik een boek geschreven over de verrichte wonderen. Er staan 126 verrichtte wonderen in het boek.

Een citaat van de site www.rocamadour.biz

uit het boek der wonderen: 39. een doofstomme genezen. 40. een man en zijn paarden genezen. 41. een vrouw geneest van een verschrikkelijke ziekte. 42. Dieven die hun buit veilig stellen bij het slachtoffer. 43. Een vrouw genezen van een tumor. 44. genezing van een geheel opgezwollen meisje. 45. ridder die hun stem kwijtraken. 48. ridder geneest van tumor. 49. genezing van een dodelijk verwonde ridder. 50. een gevangene die zijn ijzeren ketens ziet breken. 51. genezing van een dodelijk verwondde jonge man. 52. genezing van een verschrikkelijke loomheid. 53. een gevangene bevrijdt door de gelovigheid van z'n moeder.

Ook helpt de maagd Marie zeelieden in moeilijkheden. Wanneer zeelieden, in de veertiende eeuw, in moeilijkheden tot de maagd Marie bidden, dan luidde de klokken in Rocamadour uit zichzelf. De klokken luidde voor de laatste keer uit zichzelf in 1612, maar zeelieden in moeilijkheden worden nog steeds geholpen. Dit verklaart de aanwezigheid van twee miniatuur boten in de Chapelle Notre Dame. In 2007 wordt er een echtpaar geredt op de Middelandse zee. Voor meer wonderen verwijs ik u door naar de site rocamadour.biz.

De 7 chapellen

In Rocamadour leidden alle wegen naar de sanctuaire. Er is een ingang vanaf de grote trap en één aan de andere kant vanaf het kruispad. Om het plein in het sanctuaire zijn er zeven chapellen, of hele kleine kerkjes met elk zijn eigen specialiteit.

In de Chapelle Notre Dame staat de maagd Maria die geboden werkelijkheid maakt. Vlak naast deze chapelle is het lichaam van Saint Amadour gevonden. Daarboven is de Chapelle Saint Michel, deze is in de rots uitgehouwen.

De Crypte Saint Amadour is onder de basiliek Saint Sauveur, je kunt er alleen bidden.

De Chapelle Saint-Jean-Baptiste is de doopkapel. Op de wanden staan verschillende bekende bedevaartgangers, waaronder Saint Louis. De weg Saint Louis, de weg die hij heeft afgelegd om in Rocamadour te komen, is aangegeven(voie Saint Louis) in Martel et Creysse. Saint Louis heeft zijn eigen chapelle, de Chapelle Saint Louis. Tegenwoordig is deze Chapelle toegewijdt aan rugbyspelers.

De Chapelle Saint Blaise is de klokkentoren van het sanctuaire, ook wel genoemd: la Chapelle de la Divine Miséricorde, de kapel van de goddelijke genadigheid.

Dan heb je nog de Chapelle Saint Anne en de basiliek Saint-Sauveur. De naam Saint-Sauveur is afgeleid van de vertaling van Jésus, degene die "redt(sauve)". Hij redt zijn volk van zonden. Hier kan de bedevaartganger om vergeving vragen.

De bedevaart

De wandelroutes Grands Randonnees(GR) van tegenwoordig volgen nog altijd de weg die de vroegere bedevaartgangers hebben afgelegd. De vroegere bedevaartgangers dachten, tijdens hun reis, na waarom ze deze bedevaart begonnen waren. Dit nam toe met het naderen van Rocamadour.

De bedevaartgangers komen aan in l'Hospitalet en nemen de Heilige weg via de "porte de l'hôpital" uit de dertiende eeuw. Bij Rocamadour nemen ze de "porte" Salmon en lopen ze het dorpje binnen.

Rocamadour is opgebouwd uit drie lagen; de ridders helemaal boven, de kloosterlingen in het midden en het gewone volk helemaal beneden, vlak bij het riviertje.

De bedevaartgangers lopen door de dorpsstraat en komen bij de grote trap van 216 treden. Dit is hun laatste etappe en ook het laatste moment om over hun leven en bedevaart te denken en wat ze hopen te vinden. Ze lopen biddend op hun knieën omhoog. Ze lieten vaak iets achter in het sanctuaire, zoals een miniatuurboot of hun ketenen.

De bedevaartgangers konden hun bedevaartmedaille van Rocamadour laten zegenen. De medaille stelt Maria voor met Jesus op haar linkerknie.

Ze gingen via het kruispad het sanctuaire weer uit.