De zeven molens aan de Ouysse

Vanaf Rocamadour richting Calès vindt u meteen de droge, verweerde rotsen. Op sommige plaatsen zijn het alleen maar kale rotsen. Dit is het gebied waar de Ouysse stroomt, la vallée de l'Ouysse.

De rivier de Ouysse valt 's zomers niet droog, hij heeft het hele jaar door water. Daarom werden de molens aan de Ouysse gebouwd, er waren zeven molens.

Doordat de Ouysse al het water absorbeert via de kalkrijke grond, is de grond rondom de Ouysse erg droog en dus ook onvruchtbaar. Het graan kwam van ver en het meel moest weer terug vervoert worden naar de dorpenDit maakte het werk op de molen moeizaam, het graan kwam van ver.

Tegenwoordig worden de molens niet meer gebruikt. Zes van de zeven molens zijn omgebouwd tot woonhuis, chambres d'hotes of gite. De laatste molen is gerenoveerd en opengesteld voor bezoekers, de versterkte molen van Cougnaguet.

paysage calcaire
paysage sec

Gebouwt door monniken

De molen is gebouwd door monniken in de middeleeuwen. De molen moest versterkt zijn, omdat de molen afgelegen lag en er veel rovers waren.

De muren van de molen zijn meer dan een meter dik, dit werdt gedaan om te voorkomen dat rovers een gat in de muur konden maken. Zelfs de gaten waar het water de molen in en uitloopt waren versterkt en afgesloten met hekken. De molen had ook geen ramen, er was alleen een rechthoekig gat(zoals een schietgat) om te kunnen betalen. Dit maakte het leven en het werk op de molen moeizaam, want er komt veel stof vrij bij het malen van graan. Dit stof kon alleen maar afgevoerd worden door een schoorsteengat.

Door de eeuwen heen, wordt de molen aan zijn tijd aangepast. Eerst krijgt de molen ramen en twee trappen om direct toegang te krijgen tot het huis. Daarna wordt er een belasting ingevoerd op het aantal ramen en op de grootte van de ramen, dus wordt er een deur gedicht en de ramen gehalveerd.

aeration du moyen age du moulin
meurtriere de transaction

Barrage du moulin

rentre d'eau

De werking

Voor de werking van de molen, is er een vrij sterke stroming nodig om het rad te kunnen laten draaien. Dit krijg je door de rivier om te leiden en een dijk aan te leggen.

Het water wordt door de gaten van de molen geleidt en met een klein rad wordt de molensteen gedraaid. De molen Cougnaguet heeft vier molenstenen en dus ook vier watergaten. De watergaten kunnen als een sluis open en dicht. Het water stroomt dwars door de molen heen en komt weer door een watergat naar buiten.

De hoogte van de molenstenen moet geregeld kunnen worden, want de grootte van de graankorrels verschilt per soort (bijv. tarwe en gerst). De molenstenen zijn verschrikkelijk zwaar en dus moeilijk te manupileren. De monniken hebben een hefboomsysteem aangelegd, waardoor het regelen heel makkelijk en licht gaat. Het systeem staat afgebeeld op de foto hieronder, maar het beste is om zelf te gaan kijken!

Systeme moulin miniature

Het huis, het eilandje, de ligging en het meel

U raadt het waarschijnlijk al... Dit kunt het beste zelf gaan bekijken, er moet wat te ontdekken overblijven!!

Veel plezier!!

robinet en bois
farine sortant de meule
ile du moulin

Het houten stalletje van Cazoulet

Dichtbij de molen Cougnaguet, ligt het houten stalletje van Cazoulet. Hiermee werdt, nog niet zo lang geleden, het vee beschermt of ingesloten voor behandeling. In de 19de eeuw werden deze stalletjes overal in de causse gebruikt. Tegenwoordig worden ze niet meer gebruikt. Het stalletje van Cazoulet was helemaal verwijdert tijdens archeologische opgravingen. De eigenaar van het terrein heeft het weer opnieuw opgebouwd in de jaren 1950-1960 en de plek is opengesteld.

loge cazoulet
loge cazoulet et barrieres contention
interieur loge cazoulet